Balettfotózás - Győri Balett - Ambrus László - Fotóriporter, fotográfus

Balettfotózás - Győri Balett

Első balettfotózás élményem a Győri Balett egy győri fotós próbájához fűződik. A Balance című darabot fotóztam, akkor még újnak számító Nikon d750-emmel. A fotózásra Bánkuti Andris invitálta fotóriporter tanulói csoportunkat. Helyesen úgy döntöttem, nem hagyom ki ezt a különleges lehetőséget. Nem csak azért mert gyökereim Győrhöz kötnek, hanem mert mindig is érdekelt a Balett fotózása. (Néhány fotóm a Győri Balett - Balance darabjából: http://www.laszloambrus.com/albums/balett-company-of-gyor-balance/.)

Andris egyébként már vagy negyven éve fotózza  a Győri Balett csapatát, és nem is érhetett volna nagyobb megtiszteltetés, minthogy az ő kísérete alatt, mellett essek át a tűzkeresztségen. 

Azóta eltelt pár év és úgy tűnik elhivatottságom a balett fotózása iránt csak erősődött. Másrészt kezd kifizetődni is a belefektetett rengeteg munka azáltal, hogy Kiss János, a győri balett igazgatója, valamint Velekei László koreográfus ( Update: Kiss János helyét azóta Velekei László vette át!) egyre gyakrabban keresenek fel azzal a céllal hogy fotózzam az általuk rendezett balett előadásokat. A Piano Plays darabon készült fotóimat használja aktuális weboldalán a Balett társulat is, valamint fotóm látható az aktuális műsor plakáton. Nem érhet ennél nagyobb megtiszteltetés. Hálás vagyok.

Mivel elég nagyok az elvárások, nem csak a megrendelők oldaláról, magammal szemben pedig különösképp, – mondhatni maximalista vagyok – ezért nem csak úgy tessék lássék módjára publikálom az előadáson készült fotókat. Különösen nagy gondot fordítok a tálalásra. Nem túlzás: Ramsay gondossággal szelektálom az alapanyagot, választom meg a megfelelő színt, tónust és stílust. Minden egyes képre rászánom az időt. Műalkotásként kezelem a fotót.

Persze, a fotók feldolgozását megelőzően szükség van a tökéletesen elkapott mozdulatra, lehetőleg minél jobb perspektívában. Ehhez pedig gyakran kell helyet változtatni.

Az egyik dolog amivel szinte minden színházi, és egyéb hasonló kaliberű fotózásnál (fotóspróbán) szembesülök, hogy a fotográfusok iszonyatosan kényelmesek, vagy csak nem mernek „mozogni" – félvén az esetleges sziszegőktől: ne állj elém, belelógsz a képbe, stb.. Valahol mélyen megértem az álláspontjukat. De véleményem szerint ez abszolút rossz hozzállás. 

Lecövekelnek egy fix helyre, akár a jól lakott pecások a tóparton, "leszúrják a botot", rá a gépet és végig ugyanabból a perspektívából fotóznak. Ugyanakkor hangos nem tetszéssel cöccennek fel ha gépük és a darab közé kerülnél. (Nem mindha ez engem valaha is különösebben zavart volna). 

Persze értem én, hogy próbálják a bemozdulást elkerülni, meg kényelmesebb így tartani a gépet, meg a rossz fényviszonyok, de ha publikálják a képeket ugyanazokat az unalmas sablonperspektivákat fogják bemutatni fotóikon. Tisztelet persze a kivételnek. Elismerem nem minden esetben oldható meg a mászkálás, de ha tehetem, és amíg az egészségem engedi, illetve meghívna: a fenekem mindig fel fogom emelni a páholyból.

Ha érdekel a balettfotózás, akkor tekintsd meg eddigi munkáimat az alábbi linkeken:

Győri Balett - Forgószél
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-forgoszel/ 

Győri Balett - Forgószél Werk
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-forgoszel-werk-photos/ 

Győri Balett - Passage - Nemzeti Táncszínház 
http://www.laszloambrus.com/albums/passage-gyori-balett-nemzeti-tanchaz/ 

Győri Balett - Black To Say Silence - Color
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-black-to-say-silence-in-colour/ 

Győri Balett - Black To Say Silence - B&W
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-black-to-say-silence/ 

Győri Balett - Black To Say Silence - Werk
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-black-to-say-silence-werk-photos/ 

Győri Balett - PianoPlays 

http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-pianoplays-etudoek-liszt-es-wagner-muveire-muepa/

Győri Balett - Egyensúly
http://www.laszloambrus.com/albums/balett-company-of-gyor-balance/

  /  Permalink  /