Multiexpo fotózás - Ambrus László - Fotóriporter, fotográfus

Multiexpo fotózás

Többszörös expo a színház, tánc és a koncertek világában.

Néhány éve találkoztam először Gjon Mili híres többszörös expo képeivel, amelyeket Pablo Picassoról készített. A technika lényege, hogy több kép kerül egymásra exponálva, lekövetve ezzel egy teljes mozdulatsort folyamatában vagy mozzanataiban.

A többszörös expo technikák már szinte a fotózás történetének kezdete óta rendelkezésre állnak. Kezdve a tüköraknás TLR gépek egymásra exponálási hibáival (amit egyébként én áldásnak tartok) egészen a modern DSLR gépek beépített célirányos funkciójáig.

Fotóimon gyakran használok kétszeres, ill. háromszoros exponálást. Az egymásra exponálások során gyakran váltok plánt, dőlésszöget, hosszú, illetve rövid záridőt használva, manuál valamint autó fókuszt kombinálva.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csakis kizárólag ezzel a technikával fotózom. Nálam ez inkább hangulat függő, és persze nagyban befolyásolja az is hogy az adott eseményről készült kép mennyire adja vissza azt amit elképzelek, illetve mennyi plusz értéket ad hozzá az ezzel a technikával elkészült fotó a végeredményhez.

Sport fotóknál is egyre inkább divatját látom a többszörös expo-nak. De hogy őszinte legyek nem hinném hogy ott ezt erőltetni kéne. Főleg nem úgy ahogy egyesek csinálják. Ha szépen lekövethető egy mozdulatsor, akár még jól is nézhet ki, de amikor kezek lábak fejek egymásba kerülnek a sportfotóknál nem igazán mutatós.

A többszörös expo-val készült kompozíciók egyesek számára sokszor vizuálisan nehezebben értelmezhetők, de ha csak az összhatásra, illetve a hangulatra koncentrálunk akkor az értelmezés már annyira nem is fontos.

Multiexpo stílusjegyeim:

- Arc ruhára fotózása

- Alak önmagára fotózása eltolással élő mintát képezve (pl. fej vagy felső torzó a comb belső részén)

- Alakok kombinálása a színpadi elemekkel (pl. Pásztor Anna - Barba Negra Utópia koncert képek, Jeffrey Thompson kottából karmesterre tekintése)

Anna And The Barbies - Utópia Werk
Live sheet of music

- Fények, füst effektek exponálása a fotó egyéb területeire (lásd: Viktória Vizin, Jeffrey Thompson New Yorki színész - A Monteverdi, Poppea megkoronázása című darabban)

Deamon

- A színpad elmosott fényeinek visszafotózása alakokra, jelenetekre, tárgyakra

- A színpad távoli részeiről két vagy több szereplő egymás mellé fotózása a cselekmény érzelmi szálainak felfokozott átadása érdekben (Csehov, Seagull fotói: Mészáros Blanka, Ötvös András érzelmi jelenetei)

- Szereplők tükrözése vertikális tengely mentén

- Alak 3 irányban döntött (forgatott) egymásra exponálása (pl. Monteverdi - Emőke Baráth, Simi - Anna And The Barbies)

- Gitár testére arc fotózása (pl. Schäffer László - Flamenco gitáros, Simi az Anna And The Barbies gitárosa)

- Arc 3 perspektívából, és méretben egy képben (Böröcz Petra Flamenco táncos képe a hátsó kapuból)

Böröcz Petra - Flamenco dancer

Fentieket kizárólag azért tüntettem fel weboldalamon, mivel egyre többen fordulnak hozzám azzal a kéréssel, hogy osszam meg velük azokat a trükköket és technikákat, amiket alkalmazok fotóimon.

Végszó: Mindenkinek azt tanácsolom, hogy próbálkozzon, kísérletezzen. Inspirálódjon más munkáiból, de soha ne utánozzon. Egyedit alkosson.

  /  Permalink  /