Fotózás Rolleiflex-el - Ambrus László - Fotóriporter, fotográfus

Fotózás Rolleiflex-el

Rolleiflex

Első látásra szerelem. Valahogy így tudnám jellemezni első találkozásomat a Franke & Heidecke cég által (a kezdetekben még) Braunscweig városában gyártott Rolleiflex gépekkel. Ha jól emlékszem az első Rolleiflex-et egy Robert Capa fotón láttam meg. Ezután szinte rögtön elhatároztam, hogy a fotóriporteri tanulmányaimba beépítem az analóg fotográfia ezen képalkotó eszközét. Rövid keresgélés után, némi szerencsével rá is találtam egy Rolleiflex Automat-ra a Soos fotó-nál (www.soosfoto.hu), szinte tökéletes állapotban. Ekkor még persze fogalmam sem volt arról, hogy ezek a dupla optikás TLR-ek (Twin Lens Reflex) hogyan működnek, milyen filmet kell belefűzni, na és persze hogyan.

Ahogy az évek teltek, úgy gyarapodott a Rolleiflex és Rolleicord gépek száma a gyűjteményemben, valamint tudásom a témakörben. A számos Rollei-val átélt fotókaland pedig egy életre meghatározó élmény marad.

Számíts rá, hogy a polcok előbb utóbb meghajlanak:

Rolleiflex - Help your"shelf" - Rolleiflex TLR-s on a shelf

A Rolleiflex nem csak egy egyszerű képalkotó masina. A Rolleiflex egy stílus. Amikor a nyakadba akasztod, letekintesz hogy a keresőjében témát keress, ahogy filmet továbbítasz, beállítod a fókuszt, záridőt, rekeszt exponálsz, az egész folyamat mint egy szertartás. Egy Rolleiflex-nek lelke van. Tiszteled, törődsz vele, karban tartod, vigyázol rá. Ö pedig meghálálja mindezt a törődést azzal, hogy gyönyörű képek születnek a fotós kalandjaid során.

Persze az sem elhanyagolható tény, hogy aki ilyen géppel a nyakában lófrál az egész biztosan megkülönböztető figyelmet kap majd a környezetétől. Amit én úgy fordítottam a javamra, hogy szinte bárkit leszólítottam, hogy hadd örökítsem meg az utókor számára. Elutasítást talán csak egyszer kaptam. Így lett fotóalanyom az egész világ. Próbáld meg ugyanezt egy böhöm tükörreflexessel :) Valószínű az esetek nagy részében elhajtanak! Tehát az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal személyesebbé teszi a fotózást. Sokkal jobban megismered a fotóalanyt, ez pedig a fotókon is meglátszik.

Rolleiflex Old Standard

A Rolleiflex gyűjteményem darabjai közül az egyik kedvencem (talán a legrégebbi darab) egy Rolleiflex Old Standard. Egy osztrák tulajdonostól vásároltam, és mindösszesen 140 Euro-t fizettem érte tokkal vonóval (azaz hordtáskával, szűrőkkel és napellenzővel).

Íme:

Rolleiflex Old Standard - With lenshood and Leather case

és egy fotó amit ezzel a Rolleiflex Old Standard-el készítettem:

Leánybúcsú - Margitsziget - Rolleiflex Old StandardBachelorette party - Yvette Orban on Margaret Island - Budapest

Bachelorette party. Yvette Orban on Margaret Island - Budapest. The photo was made with a Rolleiflex old standard camera using Kodak Ektar 100 rollfilm.

Alig hittem a szememnek amikor a Margitszigeten az Old Standard-el készült fotókat előhívattam (www.lab4art.hu) a rollfilmről, és a negatívokat beszkenneltem feldolgozásra. A Tessar 3.5-ös lencsével, és Kodak Ektar 100 rollfilmel gyönyörű élénk színeket, és tűéles képet kaptam eredményként. Igazából Önmagában már az is meglepő, hogy a gép ennyi év után is (feltehetőleg különösebb karbantartás nélkül) hibátlanul működik.

Hosszú záridős kép Rolleiflex Old Standard-el:

Gondoltad volna hogy az alábbi képet egy Rolleiflex Old Standard-el lőttem? A gépet leraktam az utca kövére beállítottam hosszú záridőre kb. 30 sec, jól lerekeszeltem, és egy kioldó zsinórral exponált am.

Fotózás Rolleiflex-el - Hintó Krakkó főterénRolleiflex photography - Cart in Krakkow's main square at night

Eladó Rolleiflex

Az alábbi linken folyamatosan fogom feltölteni az eladó Rolleiflex fényképezőgépeket:

www.rolleiflex.hu

Ha kimondottan Rolleiflex old standard – Standard Rolleiflex 6×6 K2 típust keresel, azt az alábbi linken tudod megvásárolni: Rolleiflex old standard

Rolleiflex T

Rolleiflex TElső Rolleiflex gépeim egyike. Eléggé ütött-kopott ugyan de gyönyörű éles képeket készít.

Ezt a fotót egy Rolleiflex T-vel készítettem. 1/25-ös záridővel 3.5-ös rekesszel Ilford 400-as filmre.

Ragyogás - Portré - Rolleiflex TShining - Portrait - Rolleiflex T

Rolleiflex Automat

Nem állítom, hogy kedvenc gépeim egyike. Vannak gyerekhibái. Az egyik például az, hogy egy idő után baromira be tud szorulni a rekesz, és záridő tekerőgomb. Illetve ha már felhúztad (előre továbbítod a filmet a következő exponáláshoz) akkor már nem lehetett pl. 1/500-ad záridőre állítani. Előnye, hogy olcsóbban beszerezhető, és viszonylag könnyebb darab.

Nyári Margitszigeti fotós kalandozásaim során általában ebből a típusból kaptam magamhoz kettőt előre töltve Kodak Ektar 100-as filmmel, és bár nem tartozik a prémium kategóriába egész szép fotókat készített.

Rolleiflex Automat - Lengyel fiú kézéllása - Kodak Ektar 100Rolleiflex Automat - Polish kid handstand - Kodak Ektar 100
Lebegés - Rolleiflex - MargitszigetLevitation. László Péter Szücs Slackliner at Margaret Island - Budapest. The photo was made with a Rolleiflex camera using Kodak Ektar 100 rollfilm.

Rolleiflex 2.8F

Sajnos az újabb típusok mint például a Rolleiflex 2.8F horror áron futnak. Persze mihez képest. Egy ilyen gép ára akár 2000 Euro is lehet állapotától függően. Őszintén nem is hittem volna, hogy valaha is birtokosa leszek lesz majd egy 2.8F-nek, de ha valamit nagyon akar az ember, és bevonzza akkor az idő megoldja. (Meg persze kell hozzá némi pénz is.) Könnyebb talán hozzáférni a Rolleiflex 2.8E típusokhoz, ebből van is vagy egy-két sérült darab eladó Rolleiflex a gyűjteményemben. Hamarosan felrakom oldalamra az eladó darabokat.

Rolleiflex 2.8F

Rolleiflex 2.8 F - front

Rolleiflex 2.8F fénymérős fókusz gombja

Rolleiflex 2.8F - Metered focus knob - Gossen

Francia import - Rolleiflex 2.8F a Telos logóval

Rolleiflex 3.5F-el Rómában

A Rolleiflex 3.5F talán a második legnépszerűbb a Rollei fényképezőgépek között. Ez volt az egyik olyan darab amit magammal vittem Római utazásomra, valamint egy Rolleiflex SL35-öt. Ez utóbbi masina 35mm-es képformátumra fotóz, de mindenképpen akartam egy street fotózásra talán jobban alkalmas gépet ami nem húzza annyira a nyakat, és persze van rajta zoom obi. Az sem hátrány hogy 3x-or annyi képet tudok vele filmcsere nélkül produkálni.

Gyönyörű virágok, és illatos hölgy. Vagy fordítva:

Rolleiflex 3.5F - Lady with flowers - Italy, Rome - Kodak Ektar 100Rolleiflex 3.5F - Lady with flowers - Italy, Rome - Kodak Ektar 100

Kellett némi szerencse, hogy pont akkor, és pont egyformák, és pont jó fényviszonyok:

Veszpák szép sorban - Róma, Olaszország - Rolleiflex 3.5F és Kodak Ektar 100Vespa motorbikes in a row - Rome, Italy - Rolleiflex 3.5F and Kodak Ektar 100

Amikor ezt a fotót készítettem, átvergődtem a turisták mobil selfie hadán, és a Rolleiflexet kipréseltem a biztonsági rácsok között:

Fotózás Rolleiflex-el - A Szent Péter Bazilika RómábanRolleiflex photography - St Peter Basilica - Italy, Rome

Rolleiflex szervíz, javítás

Szerencsére eléggé megbízható gépekről van szó és elég jól állják az idő vasfogát, de néha szükséges szervizelni a Rolleiflexeket is. Ez bizony nem könnyű feladat: egyrészt költséges, másrészt pedig nem könnyű olyan helyet találni ahol kellő szakértelemmel nyúlnak a géphez. Az ilyen gépek javítása pedig baromira időigényes, költséges. Sokszor több hónapot kell várni arra hogy elkészüljön, vagy hogy közöljék veled: sajnos nem javítható. Elég nehéz alkatrészt találni a hibás gépekhez. Az Ebay mint alkatrészforrás jó kiindulópont lehet, de az eladók is tudják nagyon jól, hogy ritkaság amit árulnak így például egy fénymérővel ellátott fókuszgomb ára simán lehet akár 100 Euro fölött. Egy sérült frontpanelt lecserélni pedig, hát.. örülsz ha egyáltalán találsz. Jelenleg egyébként Budapesten a Bajcsy Zsilinszky úton található egy megbízható szervíz: http://www.budapestifotoszerviz.hu/

Amit keresek: Rolleiflex 2.8 E típushoz Frontpanel, valamint ugyanehhez a típushoz fénymérős fókuszgombot, illetve fekete Rolleiflex SL350-höz felső burkolatot. Ha tudsz ilyet elfogadható áron, akkor kérlek jelezd felém.

Folyt. köv.

  /  Permalink  /