Balettfotózás - Győri Balett

Első balettfotózás élményem a Győri Balett egy győri fotós próbájához fűződik. A Balance című darabot fotóztam, akkor még újnak számító Nikon d750-emmel. A fotózásra Bánkuti Andris invitálta fotóriporter csoportunkat, és úgy döntöttem nem hagyom ki ezt a különleges lehetőséget. Nem csak azért mert gyökereim Győrhöz kötnek, hanem mert mindig is érdekelt a Balett fotózása. (Néhány fotóm a Győri Balett - Balance darabjából: http://www.laszloambrus.com/albums/balett-company-of-gyor-balance/.)

Andris egyébként már vagy negyven éve fotózza  a Győri Balett csapatát, és nem is érhetett volna nagyobb megtiszteltetés, minthogy az ő kísérete alatt essek át a tűzkeresztségen. 

Azóta eltelt pár év és úgy tűnik elhivatottságom a balett fotózása iránt csak erősődött. Másrészt kezd kifizetődni is a belefektetett rengeteg munka azáltal, hogy Kiss János, a győri balett igazgatója, valamint Velekei László koreográfus egyre gyakrabban keresenek fel azzal a céllal hogy fotózzam az általuk rendezett balett előadásokat. A Piano Plays darabon készült fotóimat használja aktuális weboldalán a Balett társulat is, valamint fotóm látható az aktuális műsor plakáton.

Győri Balett - Black To Say Silence

Mivel elég nagyok az elvárások, nem csak a megrendelők oldaláról, hanem magammal szemben, (mondhatni maximalista vagyok) ezért nem csak úgy tessék lássék módjára publikálom az előadáson készült fotókat. Különösen nagy gondot fordítok a tálalásra. Szinte már Gordon Ramsay gondossággal szelektálom az alapanyagot, választom meg a megfelelő színt, tónust és stílust. Minden egyes képre rászánom az időt. Műalkotásként kezelem a fotót. Nem intézem el egy egyszerű beállítással. (Azt hiszem talán ez az egyik ok amiért kedvelik a képeimet.)

Persze a fotók feldolgozását megelőzően szükség van a tökéletes elkapott pillanatra, megfelelő minőségben, megfelelő perspektívában. 

Győri Balett - Black To Say Silence

Az egyik dolog amivel szinte minden színházi balettfotózásnál szembesülök, az hogy a fotósok iszonyatosan kényelmesek, vagy lusták. Van ugyanis egy véleményem szerint kialakult rossz szokás. 

Lecövekelnek egy fix helyre, akár a jól lakott pecások a tóparton, "leszúrják az állványt", rá a gépet és végig ugyanabból a perspektívából fotóznak. Ugyanakkor hangos nem tetszéssel cöccennek fel ha gépük és a darab közé kerülnél. (Nem mindha ez engem valaha is különösebben meghatott volna). 

Persze értem én, hogy próbálják a bemozdulást elkerülni, meg kényelmesebb így tartani a gépet, meg a rossz fényviszonyok, de ha publikálják a képeket ugyanazokat az unalmas sablonperspektivákat fogják bemutatni fotóikon. Tisztelet a kivételnek. Persze nem mindig oldható meg a mászkálás, de ha tehetem, és az egészségem engedi a fenekem mindig fel fogom emelni a páholyból.

Győri Balett - Black To Say Silence

Ha érdekel a balettfotózás, akkor tekintsd meg eddigi munkáimat az alábbi linkeken:

Győri Balett - Forgószél
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-forgoszel/ 

Győri Balett - Forgószél Werk
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-forgoszel-werk-photos/ 

Győri Balett - Passage - Nemzeti Táncszínház 
http://www.laszloambrus.com/albums/passage-gyori-balett-nemzeti-tanchaz/ 

Győri Balett - Black To Say Silence - Color
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-black-to-say-silence-in-colour/ 

Győri Balett - Black To Say Silence - B&W
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-black-to-say-silence/ 

Győri Balett - Black To Say Silence - Werk
http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-black-to-say-silence-werk-photos/ 

Győri Balett - PianoPlays 

http://www.laszloambrus.com/albums/gyori-balett-pianoplays-etudoek-liszt-es-wagner-muveire-muepa/

Győri Balett - Egyensúly
http://www.laszloambrus.com/albums/balett-company-of-gyor-balance/

  /  Permalink  /  

Indul a Rolleiflex.hu

2018 márciusban elindítottam a Rolleiflex.hu weboldalt. Első körben már meglévő Rolleiflex gépeimet próbálom majd felpakolni eladásra, katalogizálásra. Másodsorban igyekszem minél több infót kirakni a Franke & Heidecke céggel, valamint fényképezőgépeikkel kapcsolatban. Tervezem továbbá, hogy az oldal lehetőséget adjon majd olyan magyar, és külföldi Rolleiflex használók munkáinak publikálására akik ma is szerelmesei a Rollei analóg fotográfiának. Minden további kreatív ötletet, együttműködést, javaslatot szívesen fogadok! Katt ha kiváncsi vagy hol tart most a Rolleiflex.hu!

Eladó Rolleiflex-ed van? Írj e-mailt: dr.ambrus.laszlo[kukac]gmail.com

  /  Permalink  /  

Rolleiflex-el a Margitszigeten

With a Rolleiflex on Margaret Island BudapestWith a Rolleiflex on Margaret Island Budapest

2016.07.07

Rolleiflex-el-a-Margitszigeten-Portalanitas / With a Rolleiflex on Margaret IslandRolleiflex-el-a-Margitszigeten-Portalanitas / With a Rolleiflex on Margaret Island

Krisztina Csuka with her friend in my project Margitsziget, The photo was made with a Rolleiflex camera on a Kodak Ektar 100 rollfilm, converted to black and white. Used just a slight retouch removing, blemishes, scratches, and added some sharpness and contrast.

Lányok a MargitszigetenGirls on Margaret Island - Budapest
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Fiatal lány portréjaRolleiflex-el a Margitszigeten - Fiatal lány portréja
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Kínai családRolleiflex-el a Margitszigeten - Kínai család
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Lengyel fiatalok borozgatnak a Duna partjánRolleiflex-el a Margitszigeten - Lengyel fiatalok borozgatnak a Duna partján
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Egy Holland lány portréjaRolleiflex-el a Margitszigeten - Egy Holland lány portréja

Ziya was born in Enschede, the Netherlands. Her mom is Indonesian and her dad is Dutch, so she is a half-blood. Ziya is 19 years old. Currently she is a student at the University of Groningen and the vice-chairman of the tripcommittee of our study association Esperia. It was her job to organize a fun trip to Budapest. In her free time, she came to Margaret Island with a couple of friends to relax at the park and to enjoy the beautiful weather. She wanted to take a picture of the bridge which seperates Buda from Pest.

Ziya: (Here I got to meet you who wanted to take a picture of me! The picture resembles one of my happiest days. :)

The photo was made with a Rolleiflex Automat vintage camera on a Kodak Ektar 100 rollfilm, converted to black and white. Used just a slight retouch removing, blemishes, scratches, and added some sharpness and contrast.

Holland lány Budapesten - Ziya Mank - PortréDutch girl on Budapest - Ziya Mank - Portrait with a Rolleiflex
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Spanyol lányok rózsával és búzasörrelRolleiflex-el a Margitszigeten - Spanyol lányok rózsával és búzasörrel
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Páldi Péter fitnesz edzővelRolleiflex-el a Margitszigeten - Páldi Péter fitnesz edzővel
Frizbi - Peter Paldo - Margitsziget - Rolleiflex Automat - 2016 júniusPeter Paldi in my project Margitsziget, The photo was made with a Rolleiflex camera on a Kodak Ektar 100 rollfilm, converted to black and white. Used just a slight retouch removing, blemishes, scratches, and added some sharpness and contrast
Amerikai álom - Rolleiflex-el a Margitszigeten"American dream" on my project Margitsziget. The photo was made with a Rolleiflex Automat 1939 camera using Kodak Ektar 100 rollfilm.
Rolleiflex-el a Margitszigeten - LábbalhajtósRolleiflex-el a Margitszigeten - Lábbalhajtós
Rolleiflex-el a Margitszigeten - Apuka és gyermekeRolleiflex-el a Margitszigeten - Apuka és gyermeke
Apa gyermekével - Margitsziget - 2006 júniusFather with his newborn child in my project Margitsziget. The photo was made with a Rolleiflex Automat 1939 camera on a Kodak Ektar 100 rollfilm.
Rolleiflex-el a Margitszigeten - CapoeiraRolleiflex-el a Margitszigeten - Capoeira
Rolleiflex-el a Margitszigeten - KutyuliRolleiflex-el a Margitszigeten - Kutyuli
Kutya magassagban - Rolleiflexel a MargitszigetenAt a dog's height - in my project Margitsziget. The photo was made with a Rolleiflex Automat 1939 camera using Kodak Ektar 100 rollfilm.
  /  Permalink  /  

Multiexpo fotózás

Többszörös expo a színház, tánc és a koncertek világában.

Néhány éve találkoztam először Gjon Mili híres többszörös expo képeivel, amelyeket Pablo Picassoról készített. A technika lényege, hogy több kép kerül egymásra exponálva, lekövetve ezzel egy teljes mozdulatsort folyamatában vagy mozzanataiban.

A többszörös expo technikák már szinte a fotózás történetének kezdete óta rendelkezésre állnak. Kezdve a tüköraknás TLR gépek egymásra exponálási hibáival (amit egyébként én áldásnak tartok) egészen a modern DSLR gépek beépített célirányos funkciójáig.

Fotóimon gyakran használok kétszeres, ill. háromszoros exponálást. Az egymásra exponálások során gyakran váltok plánt, dőlésszöget, hosszú, illetve rövid záridőt használva, manuál valamint autó fókuszt kombinálva.

Ez persze nem azt jelenti, hogy csakis kizárólag ezzel a technikával fotózom. Nálam ez inkább hangulat függő, és persze nagyban befolyásolja az is hogy az adott eseményről készült kép mennyire adja vissza azt amit elképzelek, illetve mennyi plusz értéket ad hozzá az ezzel a technikával elkészült fotó a végeredményhez.

Sport fotóknál is egyre inkább divatját látom a többszörös expo-nak. De hogy őszinte legyek nem hinném hogy ott ezt erőltetni kéne. Főleg nem úgy ahogy egyesek csinálják. Ha szépen lekövethető egy mozdulatsor, akár még jól is nézhet ki, de amikor kezek lábak fejek egymásba kerülnek a sportfotóknál nem igazán mutatós.

A többszörös expo-val készült kompozíciók egyesek számára sokszor vizuálisan nehezebben értelmezhetők, de ha csak az összhatásra, illetve a hangulatra koncentrálunk akkor az értelmezés már annyira nem is fontos.

Multiexpo stílusjegyeim:

- Arc ruhára fotózása

- Alak önmagára fotózása eltolással élő mintát képezve (pl. fej vagy felső torzó a comb belső részén)

- Alakok kombinálása a színpadi elemekkel (pl. Pásztor Anna - Barba Negra Utópia koncert képek, Jeffrey Thompson kottából karmesterre tekintése)

Anna And The Barbies - Utópia Werk
Live sheet of music

- Fények, füst effektek exponálása a fotó egyéb területeire (lásd: Viktória Vizin, Jeffrey Thompson New Yorki színész - A Monteverdi, Poppea megkoronázása című darabban)

Deamon

- A színpad elmosott fényeinek visszafotózása alakokra, jelenetekre, tárgyakra

- A színpad távoli részeiről két vagy több szereplő egymás mellé fotózása a cselekmény érzelmi szálainak felfokozott átadása érdekben (Csehov, Seagull fotói: Mészáros Blanka, Ötvös András érzelmi jelenetei)

- Szereplők tükrözése vertikális tengely mentén

- Alak 3 irányban döntött (forgatott) egymásra exponálása (pl. Monteverdi - Emőke Baráth, Simi - Anna And The Barbies)

- Gitár testére arc fotózása (pl. Schäffer László - Flamenco gitáros, Simi az Anna And The Barbies gitárosa)

- Arc 3 perspektívából, és méretben egy képben (Böröcz Petra Flamenco táncos képe a hátsó kapuból)

Böröcz Petra - Flamenco dancer

Fentieket kizárólag azért tüntettem fel weboldalamon, mivel egyre többen fordulnak hozzám azzal a kéréssel, hogy osszam meg velük azokat a trükköket és technikákat, amiket alkalmazok fotóimon.

Végszó: Mindenkinek azt tanácsolom, hogy próbálkozzon, kísérletezzen. Inspirálódjon más munkáiból, de soha ne utánozzon. Egyedit alkosson.

  /  Permalink  /  

Fotózás Rolleiflex-el

Rolleiflex

Első látásra szerelem. Valahogy így tudnám jellemezni első találkozásomat a Franke & Heidecke cég által (a kezdetekben még) Braunscweig városában gyártott Rolleiflex gépekkel. Ha jól emlékszem az első Rolleiflex-et egy Robert Capa fotón láttam meg. Ezután szinte rögtön elhatároztam, hogy a fotóriporteri tanulmányaimba beépítem az analóg fotográfia ezen képalkotó eszközét. Rövid keresgélés után, némi szerencsével rá is találtam egy Rolleiflex Automat-ra a Soos fotó-nál (www.soosfoto.hu), szinte tökéletes állapotban. Ekkor még persze fogalmam sem volt arról, hogy ezek a dupla optikás TLR-ek (Twin Lens Reflex) hogyan működnek, milyen filmet kell belefűzni, na és persze hogyan.

Ahogy az évek teltek, úgy gyarapodott a Rolleiflex és Rolleicord gépek száma a gyűjteményemben, valamint tudásom a témakörben. A számos Rollei-val átélt fotókaland pedig egy életre meghatározó élmény marad.

Számíts rá, hogy a polcok előbb utóbb meghajlanak:

Rolleiflex - Help your"shelf" - Rolleiflex TLR-s on a shelf

A Rolleiflex nem csak egy egyszerű képalkotó masina. A Rolleiflex egy stílus. Amikor a nyakadba akasztod, letekintesz hogy a keresőjében témát keress, ahogy filmet továbbítasz, beállítod a fókuszt, záridőt, rekeszt exponálsz, az egész folyamat mint egy szertartás. Egy Rolleiflex-nek lelke van. Tiszteled, törődsz vele, karban tartod, vigyázol rá. Ö pedig meghálálja mindezt a törődést azzal, hogy gyönyörű képek születnek a fotós kalandjaid során.

Persze az sem elhanyagolható tény, hogy aki ilyen géppel a nyakában lófrál az egész biztosan megkülönböztető figyelmet kap majd a környezetétől. Amit én úgy fordítottam a javamra, hogy szinte bárkit leszólítottam, hogy hadd örökítsem meg az utókor számára. Elutasítást talán csak egyszer kaptam. Így lett fotóalanyom az egész világ. Próbáld meg ugyanezt egy böhöm tükörreflexessel :) Valószínű az esetek nagy részében elhajtanak! Tehát az egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal személyesebbé teszi a fotózást. Sokkal jobban megismered a fotóalanyt, ez pedig a fotókon is meglátszik.

Rolleiflex Old Standard

A Rolleiflex gyűjteményem darabjai közül az egyik kedvencem (talán a legrégebbi darab) egy Rolleiflex Old Standard. Egy osztrák tulajdonostól vásároltam, és mindösszesen 140 Euro-t fizettem érte tokkal vonóval (azaz hordtáskával, szűrőkkel és napellenzővel).

Íme:

Rolleiflex Old Standard - With lenshood and Leather case

és egy fotó amit ezzel a Rolleiflex Old Standard-el készítettem:

Leánybúcsú - Margitsziget - Rolleiflex Old StandardBachelorette party - Yvette Orban on Margaret Island - Budapest

Bachelorette party. Yvette Orban on Margaret Island - Budapest. The photo was made with a Rolleiflex old standard camera using Kodak Ektar 100 rollfilm.

Alig hittem a szememnek amikor a Margitszigeten az Old Standard-el készült fotókat előhívattam (www.lab4art.hu) a rollfilmről, és a negatívokat beszkenneltem feldolgozásra. A Tessar 3.5-ös lencsével, és Kodak Ektar 100 rollfilmel gyönyörű élénk színeket, és tűéles képet kaptam eredményként. Igazából Önmagában már az is meglepő, hogy a gép ennyi év után is (feltehetőleg különösebb karbantartás nélkül) hibátlanul működik.

Hosszú záridős kép Rolleiflex Old Standard-el:

Gondoltad volna hogy az alábbi képet egy Rolleiflex Old Standard-el lőttem? A gépet leraktam az utca kövére beállítottam hosszú záridőre kb. 30 sec, jól lerekeszeltem, és egy kioldó zsinórral exponált am.

Fotózás Rolleiflex-el - Hintó Krakkó főterénRolleiflex photography - Cart in Krakkow's main square at night

Eladó Rolleiflex

Az alábbi linken folyamatosan fogom feltölteni az eladó Rolleiflex fényképezőgépeket:

www.rolleiflex.hu

Ha kimondottan Rolleiflex old standard – Standard Rolleiflex 6×6 K2 típust keresel, azt az alábbi linken tudod megvásárolni: Rolleiflex old standard

Rolleiflex T

Rolleiflex TElső Rolleiflex gépeim egyike. Eléggé ütött-kopott ugyan de gyönyörű éles képeket készít.

Ezt a fotót egy Rolleiflex T-vel készítettem. 1/25-ös záridővel 3.5-ös rekesszel Ilford 400-as filmre.

Ragyogás - Portré - Rolleiflex TShining - Portrait - Rolleiflex T

Rolleiflex Automat

Nem állítom, hogy kedvenc gépeim egyike. Vannak gyerekhibái. Az egyik például az, hogy egy idő után baromira be tud szorulni a rekesz, és záridő tekerőgomb. Illetve ha már felhúztad (előre továbbítod a filmet a következő exponáláshoz) akkor már nem lehetett pl. 1/500-ad záridőre állítani. Előnye, hogy olcsóbban beszerezhető, és viszonylag könnyebb darab.

Nyári Margitszigeti fotós kalandozásaim során általában ebből a típusból kaptam magamhoz kettőt előre töltve Kodak Ektar 100-as filmmel, és bár nem tartozik a prémium kategóriába egész szép fotókat készített.

Rolleiflex Automat - Lengyel fiú kézéllása - Kodak Ektar 100Rolleiflex Automat - Polish kid handstand - Kodak Ektar 100
Lebegés - Rolleiflex - MargitszigetLevitation. László Péter Szücs Slackliner at Margaret Island - Budapest. The photo was made with a Rolleiflex camera using Kodak Ektar 100 rollfilm.

Rolleiflex 2.8F

Sajnos az újabb típusok mint például a Rolleiflex 2.8F horror áron futnak. Persze mihez képest. Egy ilyen gép ára akár 2000 Euro is lehet állapotától függően. Őszintén nem is hittem volna, hogy valaha is birtokosa leszek lesz majd egy 2.8F-nek, de ha valamit nagyon akar az ember, és bevonzza akkor az idő megoldja. (Meg persze kell hozzá némi pénz is.) Könnyebb talán hozzáférni a Rolleiflex 2.8E típusokhoz, ebből van is vagy egy-két sérült darab eladó Rolleiflex a gyűjteményemben. Hamarosan felrakom oldalamra az eladó darabokat.

Rolleiflex 2.8F

Rolleiflex 2.8 F - front

Rolleiflex 2.8F fénymérős fókusz gombja

Rolleiflex 2.8F - Metered focus knob - Gossen

Francia import - Rolleiflex 2.8F a Telos logóval

Rolleiflex 3.5F-el Rómában

A Rolleiflex 3.5F talán a második legnépszerűbb a Rollei fényképezőgépek között. Ez volt az egyik olyan darab amit magammal vittem Római utazásomra, valamint egy Rolleiflex SL35-öt. Ez utóbbi masina 35mm-es képformátumra fotóz, de mindenképpen akartam egy street fotózásra talán jobban alkalmas gépet ami nem húzza annyira a nyakat, és persze van rajta zoom obi. Az sem hátrány hogy 3x-or annyi képet tudok vele filmcsere nélkül produkálni.

Gyönyörű virágok, és illatos hölgy. Vagy fordítva:

Rolleiflex 3.5F - Lady with flowers - Italy, Rome - Kodak Ektar 100Rolleiflex 3.5F - Lady with flowers - Italy, Rome - Kodak Ektar 100

Kellett némi szerencse, hogy pont akkor, és pont egyformák, és pont jó fényviszonyok:

Veszpák szép sorban - Róma, Olaszország - Rolleiflex 3.5F és Kodak Ektar 100Vespa motorbikes in a row - Rome, Italy - Rolleiflex 3.5F and Kodak Ektar 100

Amikor ezt a fotót készítettem, átvergődtem a turisták mobil selfie hadán, és a Rolleiflexet kipréseltem a biztonsági rácsok között:

Fotózás Rolleiflex-el - A Szent Péter Bazilika RómábanRolleiflex photography - St Peter Basilica - Italy, Rome

Rolleiflex szervíz, javítás

Szerencsére eléggé megbízható gépekről van szó és elég jól állják az idő vasfogát, de néha szükséges szervizelni a Rolleiflexeket is. Ez bizony nem könnyű feladat: egyrészt költséges, másrészt pedig nem könnyű olyan helyet találni ahol kellő szakértelemmel nyúlnak a géphez. Az ilyen gépek javítása pedig baromira időigényes, költséges. Sokszor több hónapot kell várni arra hogy elkészüljön, vagy hogy közöljék veled: sajnos nem javítható. Elég nehéz alkatrészt találni a hibás gépekhez. Az Ebay mint alkatrészforrás jó kiindulópont lehet, de az eladók is tudják nagyon jól, hogy ritkaság amit árulnak így például egy fénymérővel ellátott fókuszgomb ára simán lehet akár 100 Euro fölött. Egy sérült frontpanelt lecserélni pedig, hát.. örülsz ha egyáltalán találsz. Jelenleg egyébként Budapesten a Bajcsy Zsilinszky úton található egy megbízható szervíz: http://www.budapestifotoszerviz.hu/

Amit keresek: Rolleiflex 2.8 E típushoz Frontpanel, valamint ugyanehhez a típushoz fénymérős fókuszgombot, illetve fekete Rolleiflex SL350-höz felső burkolatot. Ha tudsz ilyet elfogadható áron, akkor kérlek jelezd felém.

Folyt. köv.

  /  Permalink  /